Glavni sastojak klinčića je eugenol, zbog čega ima tako jaka protuupalna svojstva. Sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom. Zahvaljujući svojim analgetičkim svojstvima, prva je pomoć kod zubobolje, bolesti usta i usne šupljine. Jako dobro neutrališe loš zadah.
Ubija i uništava bakterije i parazite u probavnom traktu, učinkovit je protiv mnogih vrsta gljivica uključujući i Candidu, kao i bakterija streptokoka, stafilokoka i pneumokoka. Osim ovoga, poznat je i kao jak afrodizijak, uspješno uništava ćelije raka dojke, rastvara krvne ugruške. Liječi nesanicu, regulira nivo šećera u krvi i pomaže rad jetre, smiruje upale, ublažava bol, uklanja mučninu i povraćanje, te potiče izlučivanje sluzi.
Osim što je neizostavan začin u receptima za popularno kuhano vino, klinčićem se aromatiziraju brojna slatka i slana jela. Možeš ga koristiti i za pripremu variva, graha, kod pripreme mesa ili dodati riži. A možeš spremiti i aromatični čaj na način da jednu malu kašiku klinčića preliješ sa 500 ml. ključale vode, koju ostaviš da odstoji 20 min. Procijediti i piti u toku dana. Čuva se u zatvorenenim posudama na suhom i tamnom mjestu. Svježinu začina moguće je produžiti čuvanjem u frižideru.
Dodaj ocjenu
Recenzije kupaca
Ocjena