Ovo pahuljasta žitarica ima neodoljiv orašast i blag ukus. Obiluje bogatim nutritivnim sadržajem, od čega čak 9 amionkiselina, zbog čega je vrlo popularna na proteinskim režimima ishrane. Sadrži lizin, aminokiselinu koja nedostaje većini žitarica. Lizin pomaže tijelu da apsorbira kalcij i smanjuje anksioznost uzrokovanu stresom. Osim toga sadrži dvostruko više dijetalnih vlakana od drugih žitarica, a pri tome daje osjećaj sitosti pa je vrlo popularna za osobe koje su na dijetama ili paze na unos kalorija.
Kvinoja u sebi sadrži i minerale poput fosfora, magnezijuma i željeza. Fosfor je važan za strukturu kostiju, zdravlje bubrega i snagu mišića. Magnezijum kontroliše nivo šećera u krvi, pomaže apsorpciju kalcijuma i reguliše krvni pritisak. Željezo je važno za srce i krvotok. Izuzetno je pogodna za vegane i vegetarijance jer obiluje proteinima neophodnim za normalnu funkciju organizma. Prirodno je bez glutena, pa se preporučuje i osobama koje su intolerantne na gluten.
Čuvaj kvinoju u zatvorenim plastičnim ili staklenim posudama na hladnom i suhom mjestu. Priprema se na način da se pomiješa sa vodom u omjeru 1:2, kuha se 15-20 minuta. Razmuti se viljuškom i spremna je za konzumiranje. Koristi ju kao zamjenu za rižu, za pripremanje obrok salata, kao prilog ili samostalno jelo.
Dodaj ocjenu
Recenzije kupaca
Ocjena