Osim što obiluje Omega-3 masnim kiselinama, hladno cijeđeno laneno ulje bogato je i Omega-6 masnim kiselinama. Dobiveno je hladnim cijeđenjem kvalitetnih sjemenki lana i skladišteno po preporučenim uputama. Ulje je blagog, orašastog ukusa i jako blagog mirisa.
Važno je znati da se zagrijavanjem lanenog ulja gube njegova nutritivna svojstva, stoga ga ne treba koristiti za pečenje i kuhanje. Možeš ga koristiti na način da ga dodaš u hranu prilikom serviranja, u druge hladne obroke, kaše, smoothije i povećaj prehrambenu vrijednost svog obroka. Treba znati i da se lako pokvari pa ga je potrebno držati na hladnom i suhom mjestu, najbolje u frižideru.
Mnogo je benefita lanenog ulja po zdravlje organizma. Koristi se za smanjenje simptoma niza bolesti, poput reumatoidnog artritisa i visokog holesterola, u liječenju osteoartritisa, benigne hiperplazije prostate, vaginalnih infekcija, suhih očiju, ateroskleroze, visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti, dijabetesa kao i anksioznosti i hiperaktivnosti. Laneno ulje vrlo je efikasno i pri korištenju za vanjsku primjenu, nanošenjem na kožu. Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa itd.
Dodaj ocjenu
Recenzije kupaca
Ocjena